середа, 22 квітня 2020 р.

22.04.2020
 9 клас історія України 9 клас історія України
Тема: Політизація українського націонаонального руху на тетиторії Російської імперії

державу. Міхновський наголошував: «Одна, єдина, нероздільна, вільна, самостійна Україна від Карпатів аж по Кавказ... Наша нація ступила на новий шлях життя. А ми мусимо стати на її чолі, щоб вести до здійснення великого ідеалу».
          Брошура справила неабияке враження в Україні. Із брошурою «Самостійна Україна» М. Міхновського пов’язують зародження українського націоналістичного руху в Наддніпрянщині, учасники якого рішуче боролися за повну самостійність України.

      Бесіда
1. Що свідчило про те, що український національний рух на початку XX ст. піднявся у своєму розвитку на новий щабель?
2. У чому полягало значення брошури М. Міхновського «Самостійна Україна»?
Робота з історичним джерелом на с. 212 підручника
Опрацювати та надати відповіді на запитання в кінці документа.

   2. Ліберально-демократична течія.
   Учитель. У 1902 р. була створена – Українська демократична партія (УДП). Лідери – С. Єфремов, Б. Грінченко, В. Чеховський. (учні записують у зошит).

Робота з історичним джерелом на с. 214 підручника
Опрацювати джерело і надати відповіді на питання наприкінці документа.

     3. Націоналістична течія в українському русі.
      Учитель. У 1902 р. М. Міхновський та його однодумці (О. Макаренко, І. Бойко. брати С. та В. Шемети) утворили Українську народну партію (УНП). Проголосили гасло « Україна для українців». (учні записують у зошит) .
    До складу входили переважно українська інтелігенція, студенти та дрібні землевласники.
    У 1904 р. у складі УНП було створено бойову групу «Оборона України». Намагалась підірвати пам`ятник О. Пушкіну в Харкові – замах на пам`ятник присвятили річниці Переяславської угоди 1654 р.


IV. Узагальнення та систематизація знань учнів.
  Складання таблиці
Назва партії
Дата створення
Течія
Лідери
Програмова мета






V. ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ
1.     Опрацювати § 24, с. 210-216.
2.     Вивчити дати.
3.     Скласти історичний портрет М. Міхновського.


1 коментар:

  1. Микола Міхновський (1873-1924) - політичний і громадський діяч, публіцист, адвокат. Народився в сім'ї сільського священика в селі Турівка, Полтавська губернії. Член Братства тарасівців, засновник Української народної партії (1902), один із лідерів Української демократично-хліборобської партії, член Братства самостійників. Автор брошури «Самостійна Україна» (1900), підготував проєкт Конституції (1905). У 1912–1913 роках він активно працював у харківському Товаристві імені Квітки-Основ'яненка. З початком війни Микола Міхновський перебував на фронті, хоча сам, будучи давнім ворогом Росії, з ідейних міркувань не воював і дуже скоро перевівся до Києва, де згодом служив у чині поручика в Київському воєнному окружному суді. У роки визвольних змагань виступав за проголошення державної самостійності України. 3 травня 1924 року, трапилася трагедія: Миколу Міхновського було знайдено повішеним у садку в садибі Володимира Шемета, де він квартирував. Серед української громадськості та науковців дуже довгий час точилася дискусія щодо причин смерті відомого політичного та громадського діяча. Так, існує версія про те, що смерть Міхновського — справа рук ДПУ.

    ВідповістиВидалити

Все про козаків

Школа для всіх. Чотири поради для вчителів та батьків, як підтримувати психічне здоров’я підлітків

 Школа для всіх.   Онлайн-курс про організацію інклюзивного освітнього середовища  Чотири поради для вчителів та батьків, як підтримувати пс...