середа, 4 листопада 2020 р.

10 клас всесвітня історія

  Велика Британія 13 параграф

Мета уроку:

навчальна:  поясніті причини Втрата провідного місця Англии у мировой економіці в Останній третіні ХІХ ст .; описати что стало причиною занепад и кри ідеології и політики англійськіх лібералів; назваті основні внутрішньополітічні події у Великій Британії ПЕРІОДУ стабілізації 1924-1926 рр.

розвівальна:  розвіваті вміння аналізуваті, аргументовано вісловлюваті Власний мнение, читати документи на мові їх походження та перекладаті діалог (англійською мовою) во время перегляду відеоматеріалу уроку; продовжіті формирование уміння встановлюваті причинно-наслідкові зв`язку; розвіваті картографічні вміння;

виховна:   формуваті повагу у школярів до англійського народу. 

Тип уроку:  засвоєння нового матеріалу

Обладнання:  підручник Всесвітня історія 10 клас; атлас з історії Новітнього часу для 10 класу; роздавальних материал; історичні тексти, ілюстрації, конспект уроку

Основні дати:  1899-1902 рр. - Англо-бурська війна; 1906 р. - Утворення Лейборістської партии; 1906 - 19І1 рр. - соціальні реформи Д. Ллойд Джорджа; 1911 р. - Акт про парламент. Обмеження повноважень палати лордів.

Основні Поняття:  «Консервативна партія», «Лейборістська партія», «Загальна страйк», «Домініон», «підмандатні территории», «реконверсія», «коаліційній уряд», «гомруль». 

Очікувані результати:  после цього уроку учні зможуть: пояснюваті причини Втрата провідного місця Англии у мировой економіці в Останній третіні ХІХ ст .; опісуваті что стало причиною занепад и кри ідеології и політики англійськіх лібералів; Показувати на карті трансформацію Брітанської колоніальної імперії; назіваті основні внутрішньополітічні події у Великій Британії ПЕРІОДУ стабілізації 1924-1926 рр.

план:

1. Економічний розвиток. Втрата промислової и торговельної першості.

2. Велика Британія после Першої Світової Війни.

3. Внутрішня політика лейборістськіх та консервативних Урядів у 20-30х рр.

4. Прояви Світової кризиса 1929-1933 рр. в Англии.

Хід уроку:

І. Організаційна частина уроку

Оголошення тими, завдання уроку.

ІІ. Актуалізація опорних знань

Робота з картою

С помощью карти, атласу Назвіть:

  1.  Колоніальні найбільші володіння Великої Британії в азії, Латінській Амеріці, Афріці.
  2.  Підмандатні территории Великої Британії Афріці, азії, Латінській Амеріці та годину їх з'явилося.
  3.  Держави и рік, коли смороду ОТРИМАНО статус домініону у склдаі Брітанської імперії.

ІІІ. Мотивація навчальної ДІЯЛЬНОСТІ

Метод «мозкового штурм»

Учні вісловлюють свои припущені, як склалось частка Великої Британії у повоєнній годину. Учитель корегуючи запісує їх на дошці.

Орієнтований Зміст відповідей:

Позитивні

Негатівні

Велика Британія усунула свого конкурента в Европе - Німеччіну;

Втрата 1/3 національного багатства;

получила 22% німецькіх репарацій;

Втрата 40% торгового флоту;

захопіла часть колішніх колоніальніх володінь Німеччини;

скоротівся на 20% випуск промислової продукції;

стан зовнішньої торгівлі погіршівся: збільшівся імпорт сировини та продовольства, зменшівся експорт британських товарів;

Податки зросли в 6 разів;

Зросли Державні позики (внутрішні - у 10 разів, Зовнішній борг у кінці Війни стає 1 млрд 150 млн фундів стерлінгів);

Із кредитора Велика Британія превратилась в їхнього боржника (лишь на погашення процентів країна щорічно вітрачала 40% Держбюджет);

Посілівся національно-визвольний рух у британських колоніях.

IV .  Засвоєння нового матеріалу

1. Економічний розвиток. Втрата промислової и торговельної першості

Кінець XIX - початок XX ст. - период Швидкого економічного піднесення США и Германии - для Англии обернувши Втрата монопольних позіцій у мировой промісловості й торгівлі. У 1871-1913 рр. виробництво промислової продукції в стране збільшілося лишь в 2,2 рази, тоді як у США воно зросли в 9, Німеччині - у 6, а у Франції - у 3 рази. Напрікінці XIX ст. англійська індустрія посідала Вже НЕ Перше, а Третє місце в мире. Частка Великої Британії у мировой торгівлі скороти з 22% у 1870 р. до 15% у

1913 р. Головна причина відставання країни пролягав у застарілій технічній базі промісловості. Англійська індустрія, сформована в основном у першій половіні XIX ст., Булу не в змозі конкуруваті з передовими підприємствами США й Німеччини. Для заміні устаткування були потрібні чімалі кошти, но далеко не Кожний підприємець БУВ готов здійсніті дорогі технічні нововведення. У цьом и не вбачалася особлівої необхідності. Наявність в Англии колоніальніх володінь з неосяжнімі Рінк збуту товарів, дешевою РОбочий силою и сировина дозволяла одержуваті Високі прибутки и на застарілій техніці, но технічне відставання Вже невдовзі відбілося на ОБСЯГИ виробництва. США стали віпереджаті Англію за віплавкою чавуну и Сталі. Німеччина виявило серйозний конкурентом у торгівлі и Вже в 90-х рр. Почаїв тісніті Брітанію на ее Власний ринках.

Становище ускладнювалося тим, что британський уряд продовжував дотримуватись фрітредерської політики. Аджея у свідомості багатьох англійців з принципом свободи торгівлі пов'язувалися колішні економічні успіхі країни, ее превращение на «майстерню світу». Альо часи індустріальної Преимущества Англии минали, и безмітне надходження до країни Закордонні продукції ставило британських підприємців у невігідні умови.

З кінця XIX ст. англійський капітал у дедалі більшіх розмірах Вивезення до колоній, вкладається в експлуатацію їх сировина и аграрних ресурсов, будівництво залізниць, розвиток колоніальної торгівлі. Прибутки від закордонного інвестіцій Англии досяглі на початок XX ст. 90-100 млн. Фунтів стерлінгів на рік, что в п'ять разів перевіщувало прибутки країни від зовнішньої торгівлі. Зв'язок Із колоніальнімі окраїнамі імперії здійснювався за помощью ФІНАНСОВИХ установ. У 1 904 р. 50 англійськіх банків малі 2279 колоніальніх ВіДДіЛЕНЬ, тоді як банки Франции - лишь 136, а Німеччини - 70.

Англійська буржуазія


Британські верстати ОХОЧЕ купували за кордоном, и даже США відставалі від Англии за ОБСЯГИ експорту машин. Велика Британія зберігала провідну роль у мировой посередніцькій торгівлі, а Лондон, як и Ранее, вважався міжнароднім  фінансовим  центром. Англійська буржуазія аж Ніяк НЕ почувала себе бідною родічкою поруч Із своими молодими конкурентами. Вона и надалі керували найбагатшою Країною світу.

Напрікінці ХІХ ст. в Англии з'являються Перші Великі об'єднання підприємців, что Досить Швидко ВСТАНОВИВ монопольний контроль над колоніальною торгівлею, суднобудівною и військовою промісловістю. Однако у традіційніх галузь брітанської индустрии (вугільній и текстільній) монополізуваті виробництво Було складніше. Значний роль тут продовжувалі відіграваті незалежні, часто сімейні фірми.

2. Велика Британія после Першої Світової Війни

Для Брітанської імперії, як и для других стран-учасниць, Перша світова війна, за победу в Якій заплатили своими життя 900 тис. брітанців, рішуче позначілася на подальшій долі імперії. Унаслідок Війни традіційні британські Галузі економіки - вуглевідобувна, металургійна, суднобудівна скороти своє виробництво. Натомість хімічна галузь, автомобіле-, літако- и машинобудування - Галузі, что Працювала на войну, перебувалі на піднесенні. Перебудова брітанської промісловості проходила боляче для країни. До того ж скоротівся експорт британських товарів, Англія Втрата традіційні ринкі збуту товарів, а Нових НЕ Набуль.

 Людські Втрата Складанний 743 тис. Загибла и 1,7 млн ​​поранених. Промислове виробництво скороти на 20%, країна з кредитора превратилась у боржника. Зовнішній борг Складанний около 1 млрд. Фунтів стерлінгів. Велічезні воєнні видатки Покривало за рахунок СКОРОЧЕННЯ інвестіцій в економіку колоній, внутрішніх и зовнішніх позик, а такоже Збільшення податків. За роки Війни податки зросли у 6 разів. Життєвий рівень населення різко знізівся.

Негатівні Наслідки Війни спріялі розкол в англійському суспільстві. Одна частина прагнула до повернення старих часів, вважаючі, что відхід від традіційніх англійськіх цінностей породивши негаразди країни. Інша частина населення Вважаю, что после Великої Війни в Англии повінні утвердитися більш справедліві принципи суспільного устрою. Віразнікамі настроїв Першої части населення були консерватори, Другої - лейбористи. Ліберали, Які у попередні роки були провідними силою в партійно-Політичній сістемі, виявило розколоти и Згідно відтісненімі з Політичної арені.

У 1918 р. лейборістська партія прийнять свой перший статут. Метою партии проголошувалися встановлення суспільної власності за на засоби виробництва, а найближче завдання - Розширення СОЦІАЛЬНОГО законодавства и подальша демократизація політічного влаштую. Партія будували на основе як індівідуального, так и колективного членства, коли членами партии автоматично ставали члени профспілок. На ВИБОРИ 1918 р. лейборістська партія Зроби перший крок на шляху до превращение в найбільшу опозіційну партію. Вона завоювала 60 Місць у палаті громад.

Проти довгоочікуваній світ, что настав у 1918 р., БУВ настолько радісною подією, что тимчасово «згладжував» проблеми. Упродовж двох повоєнніх років у Британії спостерігався Справжній купівельній бум: населення, прагнучі надолужіті згаяне за роки  Війни , скуповувало практично всі товари, что з'являлися на поліцію Крамниця. Та, як це всегда буває, гроші скоро скінчіліся й товари, Які віробляліся у дедалі більшій кількості, вже не розкуповуваліся. У 1920 р. розпочалася звичайна у такій ситуации кризу перевіробніцтва, что змінілася застоєм.

При цьом СОЦІАЛЬНОГО Вибух не став. Власне, перед Країною найменша Гостра, порівняно з іншімі Європейськими державами, постала загроза комуністичної революції. Натомість у суспільстві, де укорініліся Парламентські традиції й законність, загострілася боротьба за соціальну справедливість. Причем обидвоє Таборі - працівники и роботодавці, розумілі Цю справедливість по-своєму: робітники Вимагаю від підприємців и держави Дотримання їхніх економічних прав, а підприємці - Скасування запровадження у роки Війни державного регулювання економіки при збереженні державного субсідіювання.

Чи не головного повоєнною проблемою.Більше Британії Було ірландське питання - ірландські націоналісти больше не задовольняліся гомруле ( самоврядування ). На ВИБОРИ у грудні 1918 р. в Ірландії перемогла націоналістічна партія Шін Фейн, а в ірландській столице Дубліні самопроголошеній парламент проголосує Ірландію Незалежною республікою.

У 1919 р. в Ірландії розпочалася громадянська війна, в Якій провідну роль відігравала Ірландська РЕСПУБЛІКАНСЬКА армія (ІРА). Проти незалежності виступили уряд Д. Ллойд Джорджа та Шість протестантський графств Ольстера.

+1921 р. между ворогуючімі сторонами Було укладі перемир'я й досягнуть домовленностей, за Якими Ірландія получила статус домініону у складі Брітанської імперії, а Шість протестантський графств Ольстера - право Проголосувати за вихід зі складу Ірландської РЕСПУБЛІКИ и Залишити частина сполучення королівства.

Чи не Уніклей Британія й загальноєвропейськіх повоєнніх проблем: промислового спаду, Безробіття І, як наслідок, зниженя уровня життя більшості населення. Самперед ЦІ проблеми були пов'язані зі змінамі у мировой торговли. По-перше, Падіння цен на сировинний прізвело до збідніння британських колоній, а відтак - до СКОРОЧЕННЯ Британського експорт в КОЛОНІЇ. Як і друга, продукція індійськіх та японських текстильних фабрик через дешевизну РОБОЧОЇ сили Почаїв вітісняті Англію з ее традіційніх рінків збуту.

Робота зі схемою

3. Внутрішня політика лейборістськіх та консервативних Урядів

 у 20-30х рр.

 В історії Великої Британії визначний подією початку ХХ століття стало Парламентські вибори, что відбуліся у грудні 1918 р.

 Лейборістська партія набрала відразу 2,3 млн голосів и получила 63 місця в парламенте, упершись ставши провідною опозіційною партією. Такоже ЦІ вибори були дере, в якіх взяли участь жінки (ті, Яким віповнілося 30 років). Країна стала свідком грандіозної перемоги лідерів, Які обіцялі «вічавіті» достаточно коштів и цінностей з Німеччини на відшкодування страждань брітанців у роки Війни. Лідер лібералів Д. Ллойд Джордж остался прем'єр-міністром, но політика его коаліційного правительства Надто залежався від консерваторів.

 Парламентські Уряди лібералів та консерваторів існувалі в Британии Упродовж багатьох століть и здавайся неймовірнім, что цьом настане кінець. Почергово то одні, то інші перебувалі чи біля керма влади, чи у статусі парламентської опозиції.

Прем`єр-міністр Великобритании Д.Ллойд-Джордж

Прем`єр-міністр Великобритании Д.Ллойд-Джордж

Робота з документом

The leitmotif of the activities of the government of Lloyd George was the slogan:

"Wake Up Britain!". The Prime Minister believed that the best method of removing the country from the economic crisis will stimulate private business initiative and dismantling the system of state regulation. The government quickly eliminated all government control over the economy, demoblican army (4 million British soldiers returned home), began to carry out reconversion transfer of industry to the production of civilian goods.

In Feb 1918. the country conducted another election reform. The number of voters has increased from 8 million to 21 million people for the first time suffrage was given to women over 30 years old. Lloyd George promised to make "the country is worthy of its heroes." The majority of voters supported the reformist course of the coalition government.

After the voters had adopted the programme of assistance to the unemployed and the construction of cheap dwellings for the poor. In 1918 року, entered 8-year-old, and in 1921 - a 9-year free compulsory education ...

Tasks:

1. The government of Lloyd George considered the best event to bring the country out of economic crisis?

2. What category of the population for the first time voted for new electoral legislation?

3. What has been done in the social sphere?

переклад:

Лейтмотивом ДІЯЛЬНОСТІ правительства Ллойд-Джорджа Було гасло:

«Розбудить Велику Брітанію!». Прем'єр-міністр Шановні, что Найкращий методом Виведення країни з економічної кри буде стимулювання пріватної підпріємніцької ініціативи, демонтаж системи державного регулювання. Уряд Швидко ліквідував усі Державні органи контролю за економікою, демобілізував армію (4 млн англійськіх солдат повернув додому), почав Здійснювати реконверсію - переведення промісловості на випуск мірної продукції.

У лютого 1918 р. у стране Було проведено черговий виборча реформу. Кількість віборців Зросла з 8 млн до 21 млн осіб, упершись Виборчі права получил жінки ВІКОМ понад 30 років. Ллойд-Джордж обіцяв сделать «країну гідно ее героїв». Більшість віборців підтрімувала реформаторській курс коаліційного правительства.

После віборців Було Прийнято програми допомоги безробітнімі та будівництва дешевих жител для малозабезпеченіх. У 1918 р. запроваджен 8-річну, а тисяча дев'ятсот двадцять одна р. - 9-річну безкоштовно обов'язкову освіту ...

завдання:

1. Що уряд Ллойд-Джорджа вважаю найкращими заходом, щоб вівесті країну з економічної кри?

2. Яка категорія населення Вперше проголосувала за новим виборча законодавством?

3. Що Було Зроблено у соціальний сфере?

На достроковіх парламентських ВИБОРИ 1923 р. Жодна з трьох партій не набрала більшості достатньої для формирование однопартійного правительства: Консерватори отримай 258 Місць у парламенте, лейбористи - 191, ліберали - 158. домовитий про создания коаліційного правительства НЕ удалось. Тоді стара англійська еліта пріймає неординарне решение: у січні тисяча дев'ятсот двадцять чотири р. Було сформувати перший в історії країни лейборістській уряд. Его Очола Рамсей Макдональд. Уперше в історії країни соціал-реформістську партію Було включено в політичний Механізм держави.

Робота з документом

About Ramsay MacDonald and the first labour government

"The king instructed G. MacDonald to form the first in the entire British history, the Cabinet of the labour party. However, MacDonald also could have failed during a vote of confidence in the government, because he represented the minority, and this year is already scheduled General elections. The coming to power of the labour party was forced to shake the financial world, which saw McDonald and his friends, agents of the Bolshevik Russia. "

Tasks:

1. Think about why the financial world feared the coming to power of the labour party in the UK.

 2. Any well-established political traditions of British society was instituted?

3. Find out what measures have been taken by the labour government Macgold to preserve the social peace ".

переклад:

Про Рамсея Макдональда та перший лейборістській уряд

«Король доручили Р.Макдональду Сформувати перший за всю Британський Історію кабінет лейборістів. Проти Макдональд теж МІГ провалітіся во время Голосування довіри правительства, оскількі ВІН представляв меншість, та на цею рік Вже прізначені ЗАГАЛЬНІ вибори. Прихід до влади лейборістів заставил тремтіті фінансовий світ, Який вбачалася у Макдональд та его друзях агентів більшовіцької России ».

завдання:

1. Поміркуйте, чому фінансовий світ побоювався приходу до влади лейборістів у Великій Британії.

2. Які усталені Політичні традиції Британського Суспільства Було порушене?

3. з'ясуйте, якіх ЗАХОДІВ Наживо лейборістській уряд Макдольда, щоб Зберегти в стране «соціальний мир».

Уряд Макдональда збільшів розміри допомоги безробітнім и пенсій зі старості, а такоже субсидії держави на житлове будівництво, зменшіть мито на деякі продовольчі товари, поліпшів систему страхування з Безробіття.

Прем`єр-міністр Великобритании Д.-Р.Макдональд

Прем`єр-міністр Великобритании Д.-Р.Макдональд

Проти лейбористів НЕ виконан передвіборніх обіцянок націоналізуваті шахти й залізниці, запровадіті податок на капітал. Во время трудових конфліктів смороду домагався припиненням страйків. Лейборістській кабінет зміцнював збройні сили. У колоніях и залежних странах ВІН продовжував курс, спрямованостей на придушенням національно-визвольного руху. Цей уряд признал Радянський Союз и ВСТАНОВИВ Із ним діпломатічні отношения. Одначе лейборістській кабінет гальмував процес нормалізації двосторонніх отношений. Політика лейборістів віклікала неоднозначну реакцію в широких верств населення. Одна частина населення Вважаю уряд нерішучім у пітанні націоналізації, Інша вважаю, что політика лейборістів приведе до революції. До того ж Консерватори піддавалі Критиці зовнішню політику правительства. Побоюючісь дальшого ослаблення свого впліву, уряд у Жовтні +1924 р. розпустивши парламент и призначила Нові вибори. Для Досягнення перемоги Консерватори залякувалі віборців "червоною" Небезпека. Напередодні віборів Було Опубліковано "лист Комінтерну", что містів "директиву Москви" англійськім комуністам підготуваті в стране Збройних повстання. Здобувші більшість Місць у парламенте, консерватори сформувалі уряд. Новим Прем`єр-міністром став С.Болдуїн.

Прем'єр-міністр Рамсей Макдональд оказался зовсім НЕ диктатором І, до того ж, послідовнім Прихильники Ліги Націй.

Его правительства судилося проіснуваті Чотири роки, и 1924 р. до власти повернув консерваторії на чолі зі Стенлі Болдуїном (цею уряд проіснував до 1929 р.).

Стенлі Болдуїн

Стенлі Болдуїн

(Stanley Baldwin ) 3 серпня 1867 - 14 грудня

1947 рр. - британський державний діяч,

лідер консерваторів, співвласнік Великої

 сталеліварної фірми «Болдвін ЛІМІТЕД».

 Взявши активну участь у політічному жітті

Англии з 1908. У 1923-1924, 1924-1929, 

1935-1937 БУВ прем'єр-міністром Великобритании

Уряд С. Болдуїна прагнув Проводити спокійну внутрішню й зовнішню політику, проти самє период прем'єрства С. Болдуїна БУВ неспокійнім годиною СОЦІАЛЬНИХ конфліктів у Британії. Найскладнішою булу Шахтарська проблема. Для англійців, Які непорушний шанується традиції, вугілля Було не просто Джерелом тепла, воно Було невід'ємнім атрибутом Британського способу життя. Цілі поколение сформуваліся з Переконаний, что в мире может трапітісь что завгодно, но камін, розпечений англійськім вугіллям, повинен всегда палати в оселі. Проти з часом шахти стали збітковімі, Попит на вугілля скоротівся через післявоєнну економічну депресію на контіненті та конкуренцію з боку нефти.

Британські тред-юніоні (профспілки) вважать, що таке становище склалось того, что ПРИВАТНІ ВЛАСНИКИ НЕ дбають про стан вугільної промісловості, а відтак існує єдиний вихід - шахти нужно націоналізуваті. Власник шахт дотрімуваліся Іншої думки - щоб шахти могли успешно конкуруваті з новімі Джерелами  ЕНЕРГІЇ , а шахтарі й далі малі роботу, слід подовжіті длительность робочі дні и скоротіті заробітну плату. Про ті, Що в роки Війни ВЛАСНИКИ шахт отримувалася надпрібуткі, но на модернізацію шахт виручки НЕ вітрачалі, смороду волілі НЕ згадуваті.

   Ще 1921 р. уряд повернувши шахти власникам, чим накликавши на собі гнів шахтарів. Упродовж п'яти років держава вітрачала Чима коштів платників податків на субсидії власникам шахт, щоб ті НЕ скорочував Кількість робочих Місць під приводом збітковості шахт. Напрікінці квітня 1 926 р. Державні субсидії Припін и ВЛАСНИКИ начали звільняті шахтарів з роботи. Реакція шахтарів булу бліскавічною - 3 травня смороду розпочалі грандіозній страйк, Який переріс у загально британський и трівав до 12 травня, завдан найтяжчого у XX ст. удару брітанській промісловості.

Проти шахти стали яблуком розбрату НЕ лишь между шахтарями и власниками шахт, страйк розкол Брітанію навпіл: по один БІК конфлікту стали шахтарі, по Інший - Середні та заможні верстви.

Шахтарів підтрімав Британський конгрес тред-юніонів (БКТ), а власніків - уряд С. Болдуїна, через что прем'єр опинивсь віч-на-віч Із загроза Загальна страйку. Профспілки других галузь закликали своих Членів пріпініті роботу на підтрімку шахтарів, Які Вимагаю Підвищення заробітної плати и Поліпшення умов праці.

Дев'ять днів жіттєдіяльність країни підтрімувалася Завдяк участия добровольців, Які прибирали вулиці, Вивезення сміття ТОЩО, проти почти нікому не спадає на мнение вдатися до революції и поваліті парламент. Англійці віддавалі предпочтение вірішенню справ у рамках закону, які не перетворюючі трудовий Конфлікт в особисту ненависть. Відомій даже випадок, коли между страйкарямі и поліцією Було організовано футбольний матч.

Так само повів й усі без вінятку Політичні партії, закликали до порозуміння, щоб противостояние не переросло у Громадянська войну.

11 травня +1926 р. Верховний суд країни признал страйк незаконним и Вже следующего дня керівництво Опис БКТ оголосіло про его припиненням. Страйк шахтарів, Які НЕ підкоріліся рішенню Генеральної ради БКТ, трівав до кінця листопада.

Крах Загальна страйку слабший позіції тред-юніонів и смороду НЕ відновілі свою Могутність аж до Закінчення Другої Світової Війни. Проти ВІН заставил парламент Прийняти у 1927 р. важлівій закон про трудові конфлікти и профспілки. Цей закон завдан тред-юніонам такого удару, від которого смороду НЕ отяміліся до Закінчення Другої Світової Війни.

Вимоги закону про трудові конфлікти и тред-юніоні

   - Між Оголошення страйку и его качаном має пройти Певний час ( «охолоджувальній період»), щоб роботодавці й працівники спробувалі порозумітіся, унікнувші страйку

   - Організаторі та учасники незаконних страйків підлягалі штрафу чи даже відповідальності перед судом

   - Масове пікетування заборонялося

   - Політичні внески тред-юніонів до Скарбниці Лейборістської партии забороняліся.

Доступившись до влади, кабінет консерваторів взяв курс на повернення Англии роли фінансового центру світу. Пріділялося много уваги зміцненню фунта стерлінга. У 1925 р. Було відновлено золотий стандар фунта на Рівні его довоєнного паритету з доларом. Такі Дії правительства малі двоякі Наслідки: з одного боку булу зміцнена банківська система, фунт в основному повернувши свои позиции на Фінансовому Сайти Вся, но, з Іншого боку, перед англійською промісловістю постала проблема Втрата конкурентноздатності ее товарів. У вірішенні цієї проблеми англійські промісловці ПІШЛИ по найбільш простому шляху: перекладування всех виробничих витрат на робітніків. Тобто Хотіли добиться Зменшення собівартості продукції НЕ заміною застарілого обладнання, а СКОРОЧЕННЯ заробітної плати робітніків.

Улітку 1 925 р. ВЛАСНИКИ шахт поставили ультіматівні вимоги гірнікам, погрожуючі локаутом, если смороду НЕ погодяться на зниженя зарплати и Збільшення робочі дні. Федерація гірніків відповіла відмовою. Ее підтрімалі спілки залізнічніків, транспортніків и Машинобудівників. Перед об'єднанім фронтом робітніків вуглепромісловцям довелося відступіті. Уряд зобов'язався віплачуваті власникам шахт субсідію течение 9 місяців для забезпечення попередня уровня зарплати гірніків. День перемоги робітніків, Які зірвалі локаут, дістав назви "червоної п'ятниці".

После Закінчення 9-місячного рядок ВЛАСНИКИ шахт оголосілі локаут (закриття підприємства и звільнення всех працюючих), оскількі гірники знову відхілілі їхні вимоги. Уряд ввів у стране надзвичайний стан. Рішучість робітніків вести боротьбу заставил Генеральну раду (керівній орган профспілки) оголосіті Загальний страйк, Який почався 4 травня 1926 р. Кількість его учасников (разом Із родинами) становила около 18 млн, тобто понад 40% Усього населення країни. Робітники виявило високий ентузіазм, стійкість и самовідданість. Всюди створюваліся страйкові комітеті и заради Дій.

Армійські части рухаються на придушенням страйку +1926 р

Армійські части рухаються на придушенням страйку 1926 р.

 

Боротьба англійськіх робітніків віклікала хвилю пролетарської солідарності в усьому мире. У Деяк странах Почалося збирання коштів на Користь страйкарів. До Генеральної рада відмовілася Передат страйкарям кошти, Зібрані в СРСР. Лише Згідно смороду були вікорістані Федерацією гірніків для ПІДТРИМКИ страйкуючіх шахтарів.

Армія, поліція, державний апарат, пропагандистсько машина, штрейкбрехерів - всі сили и засоби вікорістовуваліся для придушенням страйку. 12 травня керівництво Опис Генеральної ради заявило про припиненням Загальна страйку. Альо НЕ всі робітники Погода Із ЦІМ рішенням. Гірники продовжувалі страйкуваті течение семи місяців. Натиск вуглепромісловців и правительства, а такоже голод и злидні заставил шахтарів відступіті. У грудні +1926 р. смороду повернули на роботу. Зарплата гірніків знизу, а робочий день збільшівся. Щоб избежать в подалі подібніх конфліктів, парламент прийнять закон про конфлікти у промісловості й про профспілки, за Якими заборонялісь ЗАГАЛЬНІ страйки и пікетування.

Страйк 1926 р. оказался Єдиним серйозно соціальнім конфліктом у странах Заходу в период стабілізації.

У травні 1927 р. британський уряд в односторонньому порядку розірвав діпломатічні отношения з СРСР.

4. Прояви Світової кризиса 1929-1933 рр. в Англии.

Хоча англійська економіка не знала «Процвітання» у 20-ті роки, як американська, в ній Відбулась докорінна модернізація, яка змінила життя англійців и дозволила Англии вітримати випробування Другої Світової Війни.

Запровадження золотого стандарту хоча и погіршіло Експортні возможности традіційніх галузь економіки (металургійної, кораблебудівної, гірнічої та ін.) Позитивно вплінуло на Нові види промісловості, засновані на новітніх технологіях (автомобільна, авіаційна, електротехічна, хімічна). Завдяк значному науковому потенціалу, в Англии розроблялося и запроваджувалося значний маса Нових технологій. Зміни в структурі економіки прізвелі и до змін географії промислових центрів країни. Так, если Ранее основні промислові центри були розміщені на півночі, то тепер смороду почінають зміщатіся на сільськогосподарський Південь. Розвиток Нових галузь виробництва потяг за собою зростання споживання електроенергії. Кількість спожівачів з 1920 по 1939 рік Зросла з 730 тис. до 9 млн. Розвиток Електроенергетика спріяв підйому в суміжніх галузь.

Почінають ставаті звичних Такі побутові РЕЧІ як електрочайник, електронагрівачі, електропраскі, стіральні машини, пилесос, радіо ТОЩО. Легкові автомобілі теж перестають буті предметом розкоші. У 1935 р. ціна автомобіля Складанний третина річного заробітку викладача. Споживача ціх товарів стають значні прошаркі англійського Суспільства, особливо вісокооплачуємі робітники Нових галузь промісловості, что стають робітнічою елітою.

Зростання доходів І, відповідно, споживання вело до покращення життя тих, хто МАВ роботу, незважаючі на переодічні економічні кри. Як писав один з робітніків: «Харчування стало більш різноманітнім. Свіжі фрукти можна купити круглий рік. Молоко поставляється регулярно ... число п`яніць зменшіть ... У 1880 - х роках часто зустрічаліся босі жінки і діти. Сьогодні їх уже не видно. Хустки Зниклий, їх замінілі капелюшки ... Дівчата, что Ранее чіпуріліся лишь на свята, тепер всегда кокетливо одіті, турбуючісь про зачіски и нігті ... Альо витрати на пиво, сигарети та інші дрібниці зросли ... ».

Зростання виробництва з використаних технологій масового виробництва прізвело до об`єднання фірм и Утворення великих трестів. Так, если у 1914 р. Було 200 великих компаний, то у 1939 р. лишь 20 (Імперіал Хімікал, Індастріал, "ОСТІН", "Морріс", "Воксхолл", "Форд", "Віккерс" та ін.).

Невдоволення населення політікою консерваторів привело до поразка їх на парламентських ВИБОРИ +1929 р. Лейбористи здобулі значний победу, хоч и не малі абсолютної більшості в палаті громад. Уряд знову сформував Макдональд. Во время передвіборної кампании смороду обіцялі здійсніті шірокі соціальні програми и відновіті діпломатічні отношения з СРСР.

Лейбористи получил владу в несприятливим момент. На качана 1 930 р. Велікобрітанію охопіла економічна криза. Порівняно Із США, Німеччіною та Францією промислове виробництво в стране скороти ненабагато, оскількі Британська економіка не зазнається "Процвітання" у 20-х рр. Найбільше постраждало традіційні Галузі промісловості. Експорт зменшівся вдвічі. Занепад економіки прізвів до зниженя життєвого уровня населення. У розпал кри КОЖЕН четвертий трудівник НЕ МАВ роботи.

Оскількі головного опорою лейборістів були профспілки, уряд БУВ зобов`язання зайнятості проблемою.Більше зайнятості и Безробіття. Було Створено даже нове Міністерство по борьбе с безробіттям. Воно Займаюсь переселення робітніків у сільську місцевість, домініоні, оргнізацією Громадський робіт. Була розшірена система страхування по безробіттю. Альо по мірі того як країна втягувалася у вир кризиса звужував возможности правительства по здійсненню СОЦІАЛЬНИХ реформ.

Отже, лейбористи НЕ спромогліся Виконати свои Обіцянки у сфері внутрішньої політики. А подальші Антикризові заходи (зниженя заробітної плати, Зменшення допомоги з Безробіття, що не Було відновлено 7-годинний робочий день на шахтах, зберігалісь антіпрофспілкові закони и т. Ін.) Ще более підірвали Довіру віборців. У стране розпочалась нова хвиля страйків, демонстрацій, "голодних походів" безробітніх.

Через Відсутність єдиного подивиться на вихід Із кри в Уряді ставить розкол, Який Закінчився відставкою кабінету.

Плакат "національного" правительства

Плакат "національного" правительства

У 1931 р. Макдональд сформував коаліційній "національний" уряд Із лейборістів, консерваторів и лібералів, Який загаль проводитьсяконсервативне політику (Правда, за це ВІН БУВ віключеній з лейборістської партии) .Відбувалося подалі згортання СОЦІАЛЬНИХ програм.

Аби піднесті авторитет своих реформ, уряд почав заощадження з себе: Макдональд зменшіть свой заробіток Прем'єра на 20%. Королівська родина зменшіть на 10% фінансові засоби, что віділяліся державою на ее Утримання. Політику "затягування пасків" схвалювалі НЕ всі. Відбувалісь Акції протесту. Альо вибори тисяча дев'ятсот тридцять один р. засвідчілі, что більшість населення підтрімує коаліцію, яка здобула 497 мандатів проти 46 у лейборістів. После цього уряд актівізував Антикризові заходи.

Робота зі схемою

У 1931 р. Було ліквідовано золотий стандарт фунта стерлінгів и утворено стерлінгову зону, что об'єднувала країни, Які вікорістовувалі англійську валюту для взаєморозрахунків. А тисяча дев'ятсот тридцять дві р. Великобританія відмовілась од Вільної торгівлі та ввела протекціоністські закони. ЦІ заходь спріялі підвіщенню конкурентоздатності англійськіх товарів, унікненню значного Падіння виробництва. Було зупинено фінансову кризу, что насувалась.

З метою збити соціальну напруженість и організуваті адресну систему допомоги постраждалим від кри Було Прийнято акт про страхування з Безробіття та закон про райони, что терпілі хвацько. 

Обострения СОЦІАЛЬНИХ проблем прізвело до зростання впліву крайніх сил: комуністів и фашистів. Альо смороду НЕ малі в Англии достатньої соціальної бази. До того ж британське суспільство, виховання на парламентських традіціях, що не спріймало їхніх методів БОРОТЬБИ. Щоб остаточно охолодіті радікальні елементи, 1934 р. Було Прийнято закон про підбурювання до бунту, а +1937 р. - акт про громадський порядок.

После черговий парламентських віборів 1935 р. Макдональд поступівся кріслом Прем'єра на Користь лідера консерваторів С.Болдуїна.

Король Едуард VІІІ

Король Едуард VІІІ

Нового урядові довелося вірішуваті, кроме економічних проблем, ще й дінастічності кризу, что розгорілася 1936 р. Того року помер король Георг V, Який зумів за годину свого правления зміцніті роль дінастії в жітті Англии. Наступником престолу став Едуард VІІІ, Який піддав монархію серйозно випробування. Приводом для дінастічної кризиса стало бажання Едуарда VІІІ взяти шлюб з американкою Уолліс Сімпсон, яка до того Вже булу двічі одружена та не могла похвалітіся знатних походження. За традіціямі, что Історично склалось, англійський монарх є водночас и главою англіканської церкви. Одруження з цією жінкою завдан б серйозно удару престіжеві монархії, традіціям держави и Суспільства. У відповідь на бажання короля уряд и Королівська родина рішуче заявила: "Або трон, або Сімпсон". Едуард звертаючись ... Уолліс Сімпсон. ВІН зрікся престолу на Користь молодшого брата Альберта, Який ставши королем під ім'ям Георга VІ. За завершенні дінастічної кризиса С.Болдуїн решил Залишити крісло Прем'єра, вважаючі, что свою місію в політіці ВІН виконан - врятував англійську монархію.

Прем`єр-міністр Великобританії Н.Чемберлен

Прем`єр-міністр Великобритании Н.Чемберлен

У 1937 р. прем'єр-міністром став Невілл Чемберлен. ВІН МАВ пересічні здібності, а Цю посаду получил Завдяк аристократичному походження та батьківщині зв'язкам. Консерватори проводили внутрішню політику, спрямованостей на Збереження існуючіх порядків, а в Зовнішній - політику "умиротворення".

После Першої Світової Війни англійські домініоні (Канада, Австралія, Південно-Африканська Союз, Ірландія та Нова Зеландія) прагнулі звільнітіся від брітанської опікі. Визначальності фактором у цьом процесі Було, что домініоні могли Вже Власний силами гарантуваті Собі БЕЗПЕКУ (до Війни Великобританія гарантувала БЕЗПЕКУ домініонам через Комітет оборони імперії).

У 1917 р. на імперській конференции Було оголошено, что домініоні станут "самостійнімі державами Співдружності імперії". Панували думка про создания велічезної Федерации зі своєю констітуцією. Проект Було відхилено на наступній конференции 1 918 р. Альо ігноруваті Прагнення домініонів Великобританія не могла. До того ж смороду зроби вагомий внесок у боротьбу проти Німеччини.

Домініоні стали учасниками Паризької мірної конференции, хоч и не були допущені до зустрічі чотірьох великих держав; підпісалі Версальський мир, но не в алфавітному порядку, а відразу после Великобритании; стали членами Ліги Націй.

Увійшовші у Світову політику як самостійна сила, домініоні Швидко начали Проводити Власний зовнішню політику: прізначалі дипломатично представителей в інші держави и даже блокувалі деякі діпломатічні кроки метрополії, чинячи на неї лещатах. Так, смороду відмовіліся взяти участь в агресії проти Турции на качана 20-х рр., Примуси Велікобрітанію відмовітіся від союзу з Японією и т. Д.

Новий статус домініонів Було закріплено на імперській конференции 1926 р. У резолюції, якові підготувалі лорд Бальфур и канадський прем'єр-міністр ліберал Макензі Кінг, візнавалася незалежність домініонів, а слово "імперія" замінювалося на "Співдружність". "Члени конференции є угрупованням самостійніх держав, Які ма ють рівноправній статус, що не підпорядковуються одна одній ні за Яким видом внутрішніх чи зовнішніх справ, об'єднані спільною вірністю брітанській короні та вільно згуртовані як члени Співдружності". У резолюції Було предусмотрена перехідній период, во время которого в царіні зовнішньої політики та оборони найбільша Частка відповідальності припадала на британський уряд.

На конференции 1930 р. Було ухвалено решение, что Суперечка между членами Співдружності розв'язуватімуться, як и Ранее, "судів комітетом особістої королівської ради" на чолі з лордом-канцлером. Кроме того, на вимоги Південно-Африканська Союзу та Ірландії, единогласно візнавалося право домініонів на відокремлення.

Такий розвиток подій Було кодіфіковано 1931 р. Ухвалення англійськім парламентом Вестмінстерського статуту. Статут уточнював Функції парламентів домініонів и скасовував закон 1865 р., За Яким решение, вінесені колоніальнімі парламентами, які не повінні були суперечіті законам, Ухвалення у Лондоні. Домініоні получил право анульовуваті закони, прійняті в Лондоні. Статут Було Прийнято всіма членами Співдружності (ПАС та Ірландією - з Деяк застережень).

Кроме політічніх отношений, на імперськіх конференціях 1930 и одна тисяча дев'ятсот тридцять дві рр. Було врегульовано й економічні отношения между домініонамі и метрополією.

Економічні питання Гостра посталі во время економічної кри 30-х рр., Коли Великобританія ввела протекціоністські закони и запретили вільний обмін. Цім Було урівняно товари домініонів з іноземними, что боляче позначілося на економіці домініонів, яка залежався від Сайти Вся метрополії.

На Оттавській конференции це питання Було полагоджено підпісанням двосторонніх Угод между Велікобрітанією, з одного боку, и шкірного домініоном - з Іншого, про встановлення режиму "імперської переваги". Одначе Великобританія брала на себе зобов'язання надаті для реализации виробів домініонів спріятлівіші умови.

Робота з документами

The agreement between the UK and Ireland. 6 Dec 1 921 (Extract)

1. Ireland will have the same constitutional status in the society of Nations called the British Empire as the dominion of Canada, Commonwealth of Australia, dominion of New Zealand and the Union of South Africa with a Parliament having the right to issue laws with the aim of preserving peace, order and good government in Ireland, and with the Executive branch, responsible to this Parliament; and it will be called and will of the Irish free state ...

6. Until the conclusion of such an agreement between the British and Irish governments by which the Irish free state shall assume its own coastal defence, the defence of great Britain and Ireland from the sea will take the Imperial forces of His Majesty ...

9. The ports of great Britain and the Irish free state will be fully open to ships of other countries with payment of the established port and other charges.

Question:

1. What caused the appearance of this agreement between Britain and Ireland?

2. What was the purpose of the United Kingdom, signing this agreement?

переклад:

Угода между Велікобрітанією та Ірландією. 6 грудня 1921 р.

(Витяг)

1. Ірландія матіме тієї самий Конституційний статус у товаристві націй, Який назівається Британський імперією, что й Домініон Канада, Австралійський Союз, Домініон Нова Зеландія й Південно-Африканська Союз, Із парламентом, что має право відаваті закони з метою Збереження миру, порядку и доброго врядування в Ірландії, та з Виконавчою властью, відповідальною перед ЦІМ парламентом; и вона назіватіметься й буде Ірландською вільною державою ...

6. Аж до Укладення такой догоди между Британська та Ірландськім Уряду, за Якою Ірландська вільна держава візьме на себе свою Власний берегової оборони, оборону Великобритании та Ірландії з боку моря візьмуть на себе імперські сили ЙОГО Велічності ...

9. Порти Великобритании та Ірландської Вільної держави будут Повністю відкриті для кораблів Іншої країни зі сплат Встановлення портового та других зборів.

Запитання до документа:

1. Чим Було віклікано з'явиться цієї догоди между Велікобрітанією та Ірландією?

2. Що мала на меті Великобританія, підпісуючі Цю угоду?

The law on labor conflicts and trade unions.  1927 (Extract)

1. Hereby declared -

a) that any strike is illegal if (i) the purpose it is to facilitate the settlement of the labour conflict; (II) if it is designed and intended to directly or by creating difficulties for companies to use coercion against the government;

b) that any lockout is illegal ...

(2) If any person encourages, incites, encourages others to participate in strikes or lockouts, which is by this Act declared unlawful, that person will be subject to disciplinary court to a fine ... or imprisonment ...

4 - (I) it is Illegal to require any Union member to contribute to the political Fund of the Union ...

Question:

1. After what events and for what purpose was this law passed?

2. What are the limitations imposed on trade unions by this law?

переклад:

Закон про трудові конфлікти и Професійні союзи. Тисячу дев'ятсот двадцять сім р.

(Витяг)

1. Цім Оголошується -

а) что будь-який страйк є незаконним, если (І) его метою НЕ є сприяння Врегулювання трудового конфлікту ...; (ІІ) если ВІН запланованих и розрахованій на ті, щоб безпосередно або через создания труднощів для Суспільства застосуваті примус Стосовно правительства;

б) что будь-який локаут є незаконним ...

(2) Если будь-яка особа заклікає, підбурює, спонукає других осіб узяті доля у страйку або локауті, Який ЦІМ Актом Оголошення незаконним, то така особа піддається дісціплінарнім судом штрафові ... або ув'язнення ...

4 - (І) Протізаконно Вимагати від будь-которого члена профспілки делать внески в політичний фонд профспілки ...

Запитання до документа:

1. После якіх подій и З якою метою Було Прийнято цею закон?

2. Які обмеження Якуб Накладал на профспілки ЦІМ законом?

The law on import duty. +1932 (Extract)

Part And General duties and additional duties

1. - (1). Starting from March 1, 1932, in consideration of the provisions of this act, all goods imported into the United Kingdom, with the exception of goods exempt from tax as further stipulated in the provisions of this article, subject to duty equal to 10% of the value of the goods.

Question:

1. What was the reason for the adoption of this law?

2. What are the implications of the law for England? What this showed?

переклад:

Закон про імпортні мита. 1 932 р.

(Витяг)

Частина І

Загальні мита и додаткові мита

1. - (1). Починаючі від 1 березня 1932 р., Беручи до уваги положення цього закону, всі товари, что ввозяться до Об'єднаного королівства, за вінятком товарів, звільненіх від оподаткування, як це далі предусмотрена у положенні цієї статті, обкладаються МіТОМ, что дорівнює 10% од вартості товару.

Запитання до документа:

1. Чим Було зумовлено Прийняття цього закону?

2. Які Наслідки Прийняття цього закону для Англии? Про що це свідчіло?

 IV. Узагальнення та систематизація знань

Запитання и завдання:

1. Охарактеризуйте Зміни, что стало в соціально-економічному розвіткові Великобритании после Першої Світової Війни.

2. Які реформи Було проведено УРЯДОМ Ллойд-Джорджа?

3. Поясніть, чому лейборістська партія спромоглася вітісніті ліберальну партію з політічного життя Великобритании.

4. Які причини й Наслідки страйку 1926 р.? Як ви оцінюєте Дії страйкуючіх, правительства и предпринимателей во время страйку 1926 р.?

5. Який Вплив МАВ Робітничий рух на соціальну політику Урядів?

6. У чому пролягав Особливості економічної кри 30-х років у Великобритании? Оцініть ефективність ЗАХОДІВ правительства в подоланні кризиса.

7. представник якіх партій увійшлі до складу "національного" правительства?

8. Чим булу віклікана дінастічності кризу? Яким чином вона булу розв'язано?

Запам'ятайте дати:

1 924 р.  Перший лейборістській уряд.

1926 р.  Загальний страйк у Великобритании.

1 931 р.  Вестмінстерській статут. Оформлено Британська Співдружність.

1 936 р.  - дінастічності кризу

V. Підсумки уроку

Аналіз й оцінювання роботи учнів.

VI. Домашнє завдання

 Опрацюйте матеріал підручника: § 13, вівчіті хронологію й термінологію тими. 

Немає коментарів:

Дописати коментар

Все про козаків

Школа для всіх. Чотири поради для вчителів та батьків, як підтримувати психічне здоров’я підлітків

 Школа для всіх.   Онлайн-курс про організацію інклюзивного освітнього середовища  Чотири поради для вчителів та батьків, як підтримувати пс...