середа, 24 лютого 2021 р.

7 клас всесвітня історія

 Практичне заняття за розділом III. Європейське суспільство й держави

в X—XV ст.

Мета:         продовжити формування просторової складової історичної компетентності шляхом роботи з контурною картою; розвивати логічну, аксіологічну та інформаційну складові історичної компетентності шляхом зіставлення та аналізу устрою станово-представницької монархії у Франції та в інших державах Західної Європи (монархіях, середньовічних республіках); установити (на основі витягів із тексту документа) цінність «Великої хартії вольностей» для сучасного європейського населення, її значення для становлення європейської правової культури.

Завдання для підготовки до практичного заняття. 1. Повторити матеріал про устрій станово-представницької монархії у Франції, Англії, Німеччині та Іспанії. 2. У складі малих груп за додатковими джерелами інформації підготувати повідомлення з презентаціями про: 1) виникнення кортесів в Іспанії, Генеральних штатів у Франції, парламенту в Англії; 2) формування системи виборів імператора Священної Римської імперії; 3) розвиток італійських торговельних республік.

Пригадайте. 1. Коли розпалася імперія Карла Великого? Які держави виникли на її теренах? 2. Де і коли в Європі виник перший станово-представницький орган влади? 3. Хто такі вікінги? Який період в історії Європи називають «епохою норманів»? 4. Коли і між ким тривала в Європі Столітня війна? 5. Що таке Реконкіста? Який регіон Європи вона охопила? 6. У чому полягала суть конфлікту між папами римськими й імператорами?

Хід роботи

I.     Робота з контурними картами.

Карта «Європейські держави в X—XV ст.»

1.     Зафарбуйте різними кольорами території Англії, Франції, Священної Римської імперії, Іспанії, італійських республік Венеції та Генуї на кінець XV ст.

2.     Підкресліть назви держав, між якими велася Столітня війна.

3.     Позначте держави, які утворилися в результаті Реконкісти.

Карта «Норманські завоювання»

1.     Зафарбуйте території, які заселяли нормани.

2.     Підпишіть назви держав, що були утворені норманами.

3.     Заштрихуйте території, які зазнавали нападів вікінгів.

4.     Стрілками позначте походи вікінгів в Ісландію, Гренландію та Північну Америку.

5.     Позначте битву під Гастінгсом.

Карта «Хрестові походи на Схід»

1.     Підпишіть і підкресліть назву міста, у якому Папа Римський Урбан II закликав до хрестових походів для визволення Гробу Господнього.

2.     Стрілками позначте основний шлях хрестоносців під час Першого та Четвертого хрестових походів.

3.     Зафарбуйте території держав хрестоносців, що виникли в Палестині та Сирії.

II.    Робота в малих групах.

Малі групи представляють класу спільні висновки, яких вони дійшли, працюючи над своїми завданнями, і представляють

Немає коментарів:

Дописати коментар

Все про козаків

Школа для всіх. Чотири поради для вчителів та батьків, як підтримувати психічне здоров’я підлітків

 Школа для всіх.   Онлайн-курс про організацію інклюзивного освітнього середовища  Чотири поради для вчителів та батьків, як підтримувати пс...