четвер, 11 березня 2021 р.

10 клас Всесвітня історія Крах політики „умиротворення”

Мета :

Знаннєвий компонент: (знати зміст понять « друга світова війна» «дивна війна», хронологічні межі Другої світової війни, визначити (за допомогою історичної карти) основні театри воєнних дій першого етапу другої світової війни   назвати, повторити, пояснити, навести приклади…)

Діяльнісний компонент: визначити (за допомогою історичної карти) основні театри воєнних дій першого етапу другої світової війни

Ціннісний компонент: висловити судження стосовно ролі Радянського Союзу на початку війни.

І. Актуалізація опорних знань

1.Пригадайте, в складі яких держав  перебували українські землі влітку 1939 року?

2. Охарактеризуйте доцільність  «політики умиротворення агресора»?

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

 

 Висловіть власну точку зору стосовно вислову У. Черчеля

«Якщо держава між війною та   ганьбою, обирає ганьбу, вона отримає і ганьбу, і війну». ( У.Черчіль, прем’єр-міністр Великобританії).

 

ІІІ. Вивчення нового матеріалу

 

23 серпня 1939 р. міністр закордонних справ Німеччини Й. Ріббентроп і народний комісар закордонних справ СРСР В. Молотов підписали у Москві договір про ненапад та секретний протокол до нього, відмий під назвою пакт Молотова-Ріббентропа. У таємному протоколі Третій Рейх та СРСР поділили між собою сфери впливу в Центрально-Східній Європі.

 

Причини Другої світової війни

 

По-перше, несправедливість Версальської системи поставила багато народів у принизливе становище, сприяла приходу до влади сил, які прагнули до реваншу, нового переділу світу. У найбільшій мірі це проявилось у політиці Німеччини, Італії, Японії.

По-друге, економічна криза 30-х років загострила суперечності між країнами світу, що позбавило їх можливості об'єднати зусилля у боротьбі за збереження миру. Всю систему безпеки, створену у 20-ті роки, було зруйновано.

По-третє, розв'язанню війни сприяла політика урядів Англії та Франції, спрямована на ''умиротворення'' агресора, а також ''ізоляція'' США, які, прийнявши закон про нейтралітет, фактично самоусунулись від впливу на розвиток подій у світі.

По-четверте, не останню роль у розв'язанні війни відіграв. СРСР, який, підписавши пакт про ненапад з Німеччиною і таємний протокол до нього, відкрив шлях Німеччині для нападу на Польщу.

 

1 вересня 1939 р. німецькі війська розпочали напад на Польщу. У відповідь на агресію Німеччини 4 вересня 1939 р. Великобританія та Франція оголосили їй війну.

17 вересня 1939 р. відповідно до укладеного пакту з Німеччиною Радянський Союз розпочав вторгнення на територію Польщі зі сходу, зайнявши Західну Україну та Білорусь. Ці події стали початком Другої світової війни.

 

Дру́га світова́ війна́ — глобальний збройний конфлікт, що тривав від 1 вересня 1939 до 2 вересня 1945 року. У війні взяло участь понад 60 країн, зокрема всі великі держави, які утворили два протилежні військові табори: блок країн Осі та антигітлерівську коаліцію («союзники»).

Другу світову війну можна розділити на етапи:

I. 1 вересня 1939 р.- 19 листопада 1942 р. Стратегічна ініціатива належить агресивним державам. Німеччина, Італія, Японія та їх союзники зуміли оволодіти значними територіями в Європі, Африці, Азії, Океанії.

II. 19 листопада 1942 р. - 9 травня 1945 р. Стратегічна ініціатива повністю переходить до країн антигітлерівської коаліції,війська яких розгромили війська Німеччини і її союзників у Європі і змусили їх капітулювати.

III. 9 травня 1945 р. - 2 вересня 1945 р. Завершення

Англія та Франція оголосили війну Німеччині, однак майже сім місяців бойових дій на Західному фронті не велось, що в історії отримала назву «дивна війна».

«Дивна війна» («Сидяча війна»)— період Другої світової війни з 3 вересня 1939 року по 10 травня 1940 року на Західному фронті,  коли не велося активних бойових дій.

Війна активно велась на морі. Разом з Англією у війну вступили і домініони.

«Зимо́ва війна́»  збройний конфлікт між СРСР і Фінляндією у період від 30 листопада 1939 року до 13 березня 1940 року. Втрата Фінляндією територій, але збереження незалежності.

Зранку 9 квітня 1940 р. вермахт вдерся до Данії і Норвегії. Данію було захоплено за 1 день. В Норвегії вермахт зустрів опір, який на початку червня було зламано.

10 травня 1940 р. «дивна» війна закінчилась. Сили вермахту розпочались широкомасштабний наступ по всьому західному кордону, 15 травня капітулювала голландська армії, бельгійська армія капітулювала 28 травня. В цей час в районі Дюнкерка розпочалась грандіозна евакуація 340 тис. англо-фран. корпусу.

 Вранці 14 червня німецькі війська вступили до Парижу. На чолі уряду став маршал Петен, що 22 червня у Комп’єнському лісі підписав перемир’я. Угода передбачала повну капітуляцію французької армії.

У Лондоні генерал Шарль де Голь звернувся до французьких збройних сил із закликом продовжити боротьбу.

З кінця червня 1940 р. розпочинається «Битва за Англію» коли   люфтваффе (війсково -повітряні сили)  розпочинають свої нальоти на британські міста,  з метою примусити Англію вийти з війни  .

27 вересня 1940 р. Німеччина, Італія і Японія підписали у Берліні Третейський пакт. У США11 березня 1941 р. прийнято закон про ленд-ліз.

У листопаді 1940 р. Угорщина, Болгарія і Румунія приєднались до Третейського пакту.

В Югославії профашистський уряд було скинуто на початку 1941 р., тому вже в квітні 1941 р. Німеччина напала на Югославію, а 17.04.1941 р. югославська армія капітулювала. Югославію було розчленовано між Німеччиною. Італією, Болгарією і Угорщиною.

У квітні 1940 р. Італія окупувала Албанію, 28 жовтня перейшла грецький кордон. Проте 5 листопада греки розпочали контрнаступ і на сер. грудня притиснули італійців до моря. Тому 5 квітня 1941 р. Німеччина вводить свої війська.

ІV. Закріплення

На вашу думку, чи є вірним твердження стосовно того що, на початку війни Радянський Союз був союзником гітлерівської Німеччини?

Відповідь аргументуйте

Для більш поглибленого ознайомлення з темою, пропоную   здобувачам освіти додатковий матеріал  за посиланнями:

         https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/1/19/Second_world_war_europe_animation_small.gif

         https://works.doklad.ru/view/IL7p7NfjafM.html

         https://geomap.com.ua/uk-wh11/1291.html

 


Немає коментарів:

Дописати коментар

Все про козаків

Школа для всіх. Чотири поради для вчителів та батьків, як підтримувати психічне здоров’я підлітків

 Школа для всіх.   Онлайн-курс про організацію інклюзивного освітнього середовища  Чотири поради для вчителів та батьків, як підтримувати пс...